Øredøvende lyd av sommer

24. juli 20132 kommentarer

Semi heter de, og lyd lager de. Enormt med lyd. Sikadene er et sikkert sommertegn her i Japan. Se og (ikke minst hør!) dem i videoen over.

For meg er det den absolutte lyden av perfekt sommer. Kanskje ikke så rart, når det er knyttet masse barndomsminner til lyden. Men for andre er det bare plagsom støy. Johanne har flere morgener irritert bedt dem holde kjeft, når de begynner syngingen sin idet lyset slipper til i halv fem-tiden. Og våre forrige norgesgjester lurte på hvem som drev og sveiset hele dagen.

Jeg forstår det kan bli for mye av det gode. En kanadier, bosatt på Port Island her i Kobe, og som kaller seg BusanKevin (Facebook-side) målte semienes lyd utenfor blokka hvor han bor. Over 90 decibel kunne han dokumentere.

Semi-db

Semiene lever med andre ord et intenst og høyrøstet liv. Men det er kanskje ikke så rart. En god uke er tiden de har til rådighet på overflaten, etter 7 år i jorda først. (I videoen under sier Kevin at de ligger 17 år i jorda, men jeg velger å gå for informasjonen jeg har fått fra japanere). I løpet av dagene sine skal de få parret seg, lagt egg og – ja, skreket seg i hjel. Til tross for vingene, er de ikke særlig gode til å fly. De kan komme seg til nærmeste tre, men der blir de værende om de kan. Tilfeldigvis har vi mange trær i hagen utenfor huset vårt…

Til slutt; Kevin er aktiv på YouTube og lager mange videosnutter. I den ene viser han oss hvor semiene kommer opp av jorda.

Kategori: Dyreliv i JapanNatur i Japan
Tagget med:

Kommentarer (2)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

  1. Det virker som at livsspennet til sikadene varierer fra sort til sort, skal vi tro Wikipedia: «Most cicadas go through a life cycle that lasts from two to five years. Some species have much longer life cycles, such as the North American genus, Magicicada, which has a number of distinct «broods» that go through either a 17-year or, in some parts of the world, a 13-year life cycle.»

    Ellers må jeg si at når jeg ser slike klipp, synes jeg folk som dere og Kevin er ganske heldige.

  2. Kari sier:

    Stilig videosnutt! Jeg har sånn «musikk» her jeg bor også. Men ellers minner det jo om sommerferie på Nojiri! Dere er nå i hvert fall spart for konstant froskekonsert i risåkrene. Det kan du kanskje trøste Johanne med(?)

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden