Hashima; en spøkelsesøy

13. november 20140 kommentarer

15 kilometer utenfor Nagasaki ligger Hashima, en helt unik øy i verdenssammenheng, og et ettertraktet mål for mennesker som driver med såkalt haikyo, eller utforsking av forlatte bygninger og steder. Øya kalles også Gunkanjima, eller Battleship Island, på grunn av sin krigsskipslignende form. Og hvorfor er denne lille øya på underkant av 65.000 kvadratmeter berømt? Fordi den for 35 år siden brått ble forlatt av alle som bodde der.

I 1959 nådde befolkningstallet på Hashima sin topp på hele 5.259. Øya var eid av Mitsubishi Material, som drev kulldrift fra havet rundt øya fra 1887 til 1974. Etter hvert som petroleum tok over for kull utover 60-tallet, forsvant driftsgrunnlaget for gruva, og derfor ble øya stengt og fraflyttet. Mitsubishi stod fremdeles som eiere av øya helt frem til 2002, mens det i dag er overført til Nagasaki by.

Hashima
Foto: Wikipedia

I dag kan man få et unikt innblikk i hvordan naturen tar tilbake ubebodde områder. Fram til 2009 var det forbudt å besøke øya (bortsett fra enkelte journalister som fikk tillatelse fra 2005), og fremdeles i dag er det kun på små, anviste arealer det er lov å bevege seg. På 35 år har de store, massive betongbygningene, som ble bygget for å tåle tyfoner og annet hardt vær, forfalt dramatisk, og flere har rast sammen.

LES OGSÅ:

Antropologisk og historisk sett er øya også interessant. For her kan man fremdeles studere bygge-, bo- og arbeidsmetoder fra industrialiseringstiden til Japan. Her rådet fremtiden, og man kan blant annet finne Japans første høyblokk i betong, på 9 etasjer.

Hashima nevnes ofte i dokumentarer og programmer som omhandler kampen mellom sivilisasjonen og naturen. På YouTube finnes det også flere filmer tatt av mennesker som, lovlig eller ikke, har tatt seg rundt på øya. Men få andre videoer holder den kvaliteten vi får se i toppen av denne saken.

Kategori: Fakta om JapanNatur i Japan
Tagget med:

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden