En kikk inn på badet

26. mars 20148 kommentarer

Vi har snakket om det før, og vil helt sikkert komme inn på temaet igjen. Onsen – varme kilder – og offentlige bad. Det kan oppleves som et merkelig kulturfenomen. Men du, å du, som vi elsker den siden ved Japan.

På mange måter virker det hele så utypisk Japan. Å kle av seg alt og sprade rundt naken sammen med masse fremmede mennesker. Men dette er altså en stor og viktig ting i dette landet. Man vasker seg grundig og lar kroppen hvile i vann som stort sett holder mellom 40 og 43 grader. Menn er for seg og kvinner for seg, men barn har lov å bli med inn på begge sider. Og beveger man seg helt ut i ytterkanten av denne kultur-biten, så finner man fremdeles varme kilder ute i naturen, hvor det verken finnes vegger, skifterom eller kjønnsinndeling. Da må man bare sørge for å dekke seg til så mye som blygheten krever.

Men i denne omgang snakker vi om de vanlige badehusene. Det finnes mange ulike vaianter av badene. Fra gammelt av fantes det enkle badehus rundt omkring alle steder. Folk hadde gjerne ikke bademulighet hjemme, og derfor ruslet de ned til disse husene – kanskje så ofte som hver kveld. For i Japan bader man helst hver eneste kveld, året rundt. De gamle badehusene var ikke så flotte i sin utforming, men de hadde en praktisk samfunnsfunksjon. Nå er det færre igjen av disse husene, men vi har et like borti nabolaget vårt. Noen ganger tar jeg turen dit, og en kveld var det helt folketomt der. Da var jeg frimodig som bare en utlending kan være, og tok opp kamera.

Lokal sento Aotani 01

Men nå for tiden er det mer populært med badeanlegg som helst minner om spa. Vi går rimelig fast til en onsen på HAT Kobe, i overkant av ti minutters kjøring fra der vi bor. Der har man flere «basseng», både inne og ute, varme og kalde, med og uten bobler, i tillegg til både sauna og hvilesteder. Hele området er bygget opp på en veldig fin måte, med både naturstein, trær og planter og store steingryter man kan sette seg oppi. Dessverre får vi aldri mulighet til å ta bilder av dette, siden det aldri er helt folketomt. Og selv om jeg skriver basseng her, så må det ikke forveksles med et badebasseng. Her svømmer man ikke, men setter seg ned i badene, som er akkurat dype nok til at hodet stikker opp av overflaten.

I forrige uke var jeg på VJELKs årsmøte, som hvert år er på et konferansesenter. Stedet minner egentlig om et leirsted. Det er et fint og greit anlegg, men på rommene er det verken bad eller vask. Man må ut – ja, helt ut og inn i en annen, liten bygning – for å komme til do, og badet er et fellesanlegg i enden av gangen. Det er flest menn på årsmøte, så vi fikk det store badet, mens kvinnene måtte ta en mindre variant. Her tok jeg meg en tur midt på dagen og knipset bilder. For slik ser det gjerne ut på et tradisjonelt badehus.

LES MER

Sento

Man sitter på små krakker og vasker seg godt før man gå oppi det varme badet. Dusjen slår man kun på når man skal skylle av seg såpe og shampoo, for man sløser ikke med vannet.

Sento - skifterom 1

I skifterommet tar man seg en kurv og legger alle tingene sine i. Inn i badet tar man bare med vaskeklut og ting man trenger, som barbersaker og lignende. Mange steder har de stående framme såpe og shampoo, så det trenger man ikke å ta med selv. I byene vil man i stedet for kurvene finne lockers med nøkkel på, slik at man vet at tingene får ligge i fred.

Sento - skifterom 2

Det er viktig med vasker og – ikke minst! – hårfønere i skifterommet. Siden man bader om kvelden, gjerne rett før man legger seg, så er det viktig å tørke håret godt før man går ut, spesielt på vinteren. Japanere er veldig opptatt av at man ikke må være våt i håret/på hodet. Da blir man garantert forkjølet. Jeg bryr meg ikke mye om disse hårfønerne, må jeg innrømme… så jeg får vel noen blikk idet jeg forlater badene med halvvått hår. Utlendinger, altså.

Man kan forresten finne varianter av dette varme vannet nesten over alt. I jula var vi på tur til Herb Garden oppe i fjellene bak byen, og der, på et platå med utsikt ut over byen, var det mulig å sette seg ned med bena i varmt, godt vann. Penger betaler man kun hvis man trenger et lite håndkle, og det er uansett kun snakk om 6 kroner, som man legger i en boks ved siden av de plastpakka håndklærne. Ubetjent, men både ryddig og fint.

Fotbad ute

Farmor Astrid og farfar Bård, som var på julebesøk fra Norge, var først uti med bena, men vi andre var kjappe til å følge etter.

Kategori: Kultur i Japan
Tagget med:

Kommentarer (8)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

Sider som linker til dette innlegget

 1. Kapsel Hotell, Tokyo. - Breddegrad.no | 27. mars 2016
 1. Paul Odland sier:

  Stilig at du fikk mulighet til å ta bilder fra et slikt sted!
  Ett forhold vi (utlendinger) stusset litt over de to tre gangene vi har fått være med i onsen, er at det er kvinnelige (påkledte) badevakter i herreavdelingen. Er det tilsvarende mannlige i dameavdelingen? Eller er det å være onsen-vakt et (rent) kvinneyrke. Og er denne formen for «kjønnsblanding» ok?

  • Torgeir Hauge sier:

   Du har rett i det, Paul. Her er det et tydelig skille mellom hva kvinner og menn får lov til. I Norge ville man vel kalt det diskriminering (bortsett fra at man aldri hadde tillatt noen av kjønnene i «feil» avdeling…), mens man her i landet tar det som en selvfølge. Kvinnelige funksjonærer har lov å jobbe inne i herrebadet, mens mannlige ikke har adgang til kvinnesiden.

   Det finnes likevel et «men». For i de nevnte, tradisjonelle by-badehusene, der er/var gjerne ting bygget opp litt annerledes. «Kassen», hvor den eneste på jobb har sin plass, er gjerne der plassert midt mellom garderobene, slik at vedkommende har fri sikt inn på begge sider. På den måten kan han/hun fungere som vakt og yte sørvis for de gjestene som måtte ha spørsmål e.l.

   Så ting endrer seg litt etter litt, og det vil nok være forskjell på by og land – ja, kanskje også i ulike deler av landet.

 2. Jolaug Odland sier:

  Ein føler seg temmeleg rein etter eit slikt besøk. Det kan eg skrive under.
  Men rart og at travle japanarar tek seg tid til dette kvar mest kveld etter lange arbeidsdagar.
  Det går vel på rutine!

 3. Bård Hauge sier:

  Ja, dette er en side av Japan vi savner sterkt når vi er i Norge.

 4. Astrid Hauge sier:

  Eit japansk bad gjer godt for lekam og sjel.

 5. Olin sier:

  Så enig Bård og Astrid! No gler vi oss til snart å få gå i ein «ekte» japansk onzen igjen:)

 6. Torill Haugen sier:

  Artig reportasje! Dette er noe av det beste med Japan! Savner det – og mye annet som er kjempebra i dette herlige landet!
  Torill

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden