Ikuta jinja

28. november 20126 kommentarer

Tradisjonell, japansk religion er shintoisme. Selv om selve religionen kan sprike i mange retninger, og ha ulik form, så er åndedyrkingen en sentral del av religionen. Vi har besøkt hoved-shintotempelet i Kobe.

Slik jeg har forstått det (men med forbehold om feil…) ble begrepet shintoisme til som en samlebetegnelse når buddhismen kom til Japan rundt år 500. Da fikk man behov for å definere det religiøse som allerede fantes i lander, men som ikke nødvendigvis hadde så tydelige rammer. Dermed ble shintoismen en ganske bred religiøs betegnelse.

KOMMENTARER

 • Bruk gjerne kommentarfeltet dersom du mener jeg tar feil, eller hvis du har interessante opplysninger om opprinnelsen til shintoismen.

I følge Wikipedia har shintoismen rundt 100 millioner tilhengere, og har som statsreligion vært tett knyttet opp mot nasjonalisme. Før andre verdenskrig ble religionen brukt for å samle det japanske folket i opprustingen mot «en felles fiende». I dag har ikke Japan definert statsreligion, men det finnes krefter som ønsker å gjeninnføre shintoismen som dette.

For mange japanere handler shintoisme mer om tradisjoner og ritualer enn om aktivt religiøst liv. Selv om troen på fedreånder og åndsmakter vil befinne seg dypt i mange, vil de likevel hevde at de egentlig er ateister. Å bryte med tradisjonene vil likevel kunne få så store sosiale konsekvenser at det for de fleste japanere er vanskelig. Mange ser nok heller ikke behovet for å gjøre det.

En av tradisjonene som følger med shintoismen, er shichi-go-san; markeringen av barna som er tre, fem og syv år gamle. Går man langt tilbake i tid, innebar ritualene synlige endringer i kles- og frisyrekoder, som var med på å gi barnet gradvis høyere status i samfunnet. Sannsynligvis er det også en symbolsk verdi at oddetall ble sett på som «lykketall» i Japan.

I dag markeres shichi-go-san egentlig den 15. november. Hvorfor det var arrangement når vi var i Ikuta jinja, vet jeg ikke. Men det er i hvert fall vanlig at templene har eget opplegg for barna rundt denne tiden. Da blir barna kledd opp i den tradisjonelle klesdrakten kimono – gjerne for første gang. Familier benytter ofte anledningen til å ta bilder av barnet hos fotograf. Markeringen er ikke uten betydning, og mange barn husker godt disse situasjonene senere i livet.

Kategori: Kultur i JapanReligion i Japan
Tagget med:

Kommentarer (6)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Paul Odland sier:

  Interessant både med bildene og teksten! Det virket også litt kjent, men ikke helt kjent. Var vi der sommeren 2010, eller blander jeg med et annet tempel?

  • Torgeir Hauge sier:

   Her var vi nok ikke. Men disse templene er jo ganske like. Tipper du blander med et vi så i Kyoto.

   Jeg har bare så vidt vært i Ikuta selv før.

 2. Ingar T. Hauge sier:

  Spennende video, og sær som jeg er likte jeg godt musikken i begynnelsen 🙂

 3. Bård Hauge sier:

  Bra innlegg og fin video, Torgeir. Ingen store feil i det du skriver, selv om jeg tviler på at det er så mange som 100 millioner shintoister i Japan. Språkskolen vår i 1980-82 lå like ved Ikuta Jinja, så jeg har gått gjennom området mange ganger.

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden