Jentenes dag

3. mars 20135 kommentarer

Hinamtsuri (hel trapp)

3. mars er jentenes dag i Japan. Hinamatsuri (雛祭り) markeres stort i de fleste familier hvor det er jentebarn, og har røtter langt, langt bakover i historien.

Hinamatsuri markeres med dukker, plassert i en trapp med rødt klede på, som vist på bildet over. (Klikk på bildet for større visning). Slike utstillinger finnes i ulike størrelser og prisklasser, og settes fram på en sentral plass i hjemmet en stund før selve dagen. Bildet over er tatt i Seishin kirke, hvor vi går en del søndager.

Opprinnelig var hinamatsuri en markering med religiøse undertoner, som så mye annet i Japan. I følge Wikipedia mente man at dukkene hadde onde ånder i seg. Disse ble derfor sendt på flåter nedover elven og ut i havet. På den måten mente man at åndene ble sendt så langt bort fra barna som mulig.

Selv om mange kler jentungene sine opp i nasjonaldrakten kimono og går en tur i tempelet for å be på denne dagen, så er selve dukkene og innholdet i feiringen mindre knyttet opp mot religion i dag. Det er ikke uvanlig, og problematiseres ikke, at kristne også feirer hinamatsuri, og stiller ut de flotte dukkene hjemme. En utstilling som vist på bildet koster ikke så rent lite, og japanske boliger kan som kjent være trange og små. Noen nøyer seg derfor med å bare kjøpe det som befinner seg på øverste nivå.

Saken fortsetter under bildet.
Hinamatsuri (top-nivå)

Som allerede nevnt; selv i kirken vår har vi hatt en full utstilling den siste måneden. Presten nevnte de gode verdiene man skal omfavne ved slike dager; å feire og ta vare på barna våre, og gi dem vår kjærlighet og støtte. I et land hvor man i beskjedenhetens navn ikke skal skryte av sine egne, er dette et viktig budskap. I tillegg syntes presten det var godt å tale med like stor forsamling i ryggen, som de han hadde foran seg. Som han selv sa: «Vi er en stor flokk her i dag».

Selve utstillingen har lite tilfeldig over seg. Det er bestemte regler for hvordan dukkene skal plasseres i forhold til hverandre, og de symboliserer alle sine egne ting. På toppnivået sitter keiseren og keiserinnen. Hvem som sitter på høyre og venstre side varierer faktisk i forhold til hvor i landet du befinner deg, men her i vest er det keiseren til venstre og keiserinnen til høyre.

LES MER

Dukkene representerer både makteliten, musikere og samuraier til å verne om dem alle. I tillegg er det utstilt både blomster, mat og redskaper i riktig størrelse for dukkene. Det kan vel være vanskelig for små jenter å ikke sette i gang med full dukke-lek med utstillingen, men dette er altså ting som skal få stå i fred.

Når den 4. mars våkner til liv er alle utstillingene borte. Ord fra gamle dager sier at hinamatsuri-dukker som står fremme etter den 3. mars fører til at jentene i huset blir sent gift. Og i Japan tar man virkelig ingen sjanser.

Kategori: Barn i JapanKultur i Japan
Tagget med:

Kommentarer (5)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Olin D. Molvær sier:

  Om du ønsker et slikt sett, så finner du ofte det på bruktbutikker:) Der koster det ikke all verden i alle fall!
  Ellers; gled dere over våren i Japan!

 2. Inger sier:

  Trangt om plassen i kyrkja, ser eg. Litt av eit «alter». Alteret med nattverdsett og lys forsvinn nesten i samanlikning. Utvalg i musikkinstrument, også, ser eg!

 3. Paul Odland sier:

  Flotte bilder og en fin liten kultur-time, dette. Men det var vel ikke noe slikt «salig» Ibsen hadde i tankene da han skrev «Et dukkehjem»!

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden