På en japansk «ladies clinic»

22. februar 20135 kommentarer

Har vært laber aktivitet på bloggen en stund nå. Jeg har vært (og er) syk, og Torgeir har travle dager. Men kjekt at dere henger med likevel!

Tenkte å vise litt hvordan det ser ut på den lille mor-barn-klinikken hvor vi går til kontroller. Her er det mye som er annerledes enn i Norge. Japanske kvinner føder stort sett på slike små klinikker. De store sykeusene legger ned sine fødeavdelinger i tur og orden. En av grunnene er mangelen på gynekologer. Det er et stort ansvar å være fødselslege, og mange er nok redde for søksmål. Legen vi går til er eneste legen på klinikken, så det sier seg selv at han har det travelt.

Men han har glimt i øyet. Hver gang vi kommer inn på kontoret hans, sier han «god kveld» på norsk. Tydeligvis en frase han har søkt opp på nettet, og lært seg.

IMG_0255
På veggene i venterommet henger det stappfullt med bilder av babyer som er blitt født på klinikken. Det er jo ganske sjarmerende 😉

IMG_0259
Langs trappeoppgangen er det også stappfullt med bilder…

Oppfølgingen er svært god. Svangerskapskontrollene er hyppige, og hver eneste gang blir det gjort et lass av undersøkelser og prøver. Ja, prøver vi ikke visste eksisterte en gang (!). Ultralyd får man på hver eneste time. Dette er ganske luksus, sett i forhold til hvordan det er i Norge. Men vi tenker nok også av og til «er det nødvendig nå igjen? Det er jo bare to uker siden sist». Og legen tar seg god tid. Han avslutter gjerne ultralyden med å spørre «er det noen deler av babyens kropp dere vil se mer på?»

Medikamentell smertelindring under fødsel er ikke vanlig i Japan. Her har man en sterk tro på kvinnens naturlige kraft. Men etter mye leiting, har vi funnet en klinikk med en mer vestlig fødselsmodell.

Japanske leger er veldig opptatt av 2 ting, spesielt. 1) At du holder deg unna all form for medisin i svangerskapet, og 2) At du helst ikke går opp mer enn 10 kg i vekt (lykke til til dem som klarer det!). På disse punktene er de ikke like rause som i Norge 😉 Nå når jeg har vært syk, har det vært godt å ha paracet fra Norge, for i Japan finnes det ikke noe som er OK for gravide å ta. Og når det gjelder vektøkning, så er det faktisk mange japanske kvinner som bruker korsett rundt magen for å hindre at den vokser seg for stor. At fødselsvekten på vestlige babyer er større enn i Japan er uansett sikkert. Når jeg forteller at jeg veide 4350 g som nyfødt, får de bokstavlig talt bakoversveis ! «Er det sant??»

IMG_0256
Sitter på venterommet. De viser tegneserier på tv’en.

Det er både spennende og utfordrende å vente barn i et nytt og ukjent land. Det er mye som skal læres av kulturforskjeller, og det er mange papirer og rutiner man skal innrulleres i. Samtidig ser vi at de er flinke på det de driver med, og man er i trygge hender.

Kategori: Barn i JapanFakta om JapanKultur i JapanOss i Japan
Tagget med:

Kommentarer (5)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Paul Odland sier:

  Som mann skulle man vel være tilbakeholden med å kommentere noe slikt som dette. Men som gammel diakon og sykepleier (med tre måndeders farstid i studiene, fra fødselsklinikk) og som vordende bestefar til vidunderet som ventes, leser man jo med interesse. Det ser ut som om dere alle (tre) er i gode hender. Lykke til med ventetiden!

 2. Jolaug Odland sier:

  4350 gram ja. Og mora er jo ikkje større enn ein japanar! Men sikkert litt tyngre. Jamen kom parasettane sendt frå Vigrestad, godt med! Håper du snart kjem deg. Det vert vel og nokre hol i japansken? Elles ser det ut til at det meste er under kontroll.Lukka ttil!

 3. Inger sier:

  Og tenk, snart heng det også eit bilete av ein nyfødt norsk baby der!

 4. Truls Corneliussen sier:

  Hallo

  Kjekt å lese om hverdagslivet deres.
  Forstår det slik at du Torgeir skal hjelpe flere av misjonærene
  i Japan til å lage tilsvarende nettsider som dere har.
  Det hadde vært interessant å fulgt flere av misjonærene enn dere.
  Kunne det være en ide å legge linker til hverandre på de ulike nettsidene ?
  Da tror jeg mange ville besøkt flere misjonærer når en først er i Japanmodus

  mvh Truls

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden