Skal det være litt teip på flaska di?

7. juni 20134 kommentarer

Brusflasker

I japanske butikker og take out-restauranter pakker de inn alt. Absolutt alt. Hver eneste ting har plast rundt seg. Og da snakker jeg ikke bare om vanlig embalasje. Nei, hver eneste lille sjokolade, kjeks eller brødskive er pakket inn hver for seg. Og når man handler skal alt komme i poser. Papir eller plast, men alltid i hopetall.

En lunsj i parken, eller en tur innom McDonald’s for å få en burger med seg i hånden resulterer på denne måten i store mengder søppel. Søppel som man i etterkant må sortere sirlig og kaste i ulike bøtter hjemme. Men denne overproduksjonen av innpakning ser ikke ut til å bekymre japanerne særlig. Dette ligger nok et sted i kulturen; at man som kunde skal få alt pakket godt inn, og at varene skal være godt sikret mot fuktighet og varme. Men sett fra et norsk perspektiv virker dette en smule overdrevet.

Så når jeg er innom en butikk og kjøper et par flasker med brus, som jo skal drikkes straks vi er utenfor butikken, så pleier jeg å si ganske forsiktig: Jeg trenger ikke pose på dem. Posen (som gjerne er funnet fram allerede) legges da forsiktig ned på benken, før den butikkansatte spør; Er det virkelig greit? Selv om det ikke menes slik, får jeg alltid følelsen av et underforstått spørsmål i dette: Hvordan skal du da få med deg flaskene?

Joda, jeg skal alltids klare meg, sier jeg. Men før jeg får gå fra kassen kommer neste spørsmål: Kan jeg få feste litt teip med butikkens logo på flaskene? På den måten skal jeg ha bevis for at flaskene er betalt for. Som om man noensinne vil få se en kunde som stanses i japanske butikker med spørsmål om varen man har i hånden virkelig er betalt for.

Dette er forøvrig bare en artig parentes. Jeg plages jo ikke av denne teipbiten. Og sørvisen i japanske butikker er helt upåklagelig. Men for min del kunne godt butikkene og forbrukerne krevd litt mer miljøhensyn av vareleverandørene.

Kvitteringen og pengehåndtering er forresten enda et par finurligheter når du handler i Japan. Men det får bli i andre innlegg.

Kategori: Kultur i JapanMat i Japan
Tagget med:

Kommentarer (4)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Paul Odland sier:

  Man fristes til å sitere Rolv Wesenlund: Evig eies kun det teipte!

 2. Kari sier:

  Det er jo interessant at folk i Kobe er mindre miljøbevisst. Men de startet jo mange år etter andre steder med detaljert søppelsortering også. Her hvor jeg bor må du spørre om pose – og betale for den i alle matvarebutikker. Noen butikker tar ikke betaling, men har et slags kortsystem med stempel for hver gang du ikke trenger pose. Med mange nok «stjerner i boka», får du rabatt på handelen. De fleste har med seg handlenett eller kurv (i annen farge enn den i butikken). Så får vi lagt varene rett i kurven/ nettet ved kassa. Det var sjokkernede mange bæreposer å se på Kiwi da jeg var i Drammen nettopp. Så da lurte jeg faktisk på om nordmenn var blitt mindre miljøbevisste enn japanere (der jeg bor).

  • Torgeir Hauge sier:

   Helt ærlig, så kommer de seg her i Kobe også, Kari. Søppelsorteringen er streng, og på Coopen må vi betale for posene (og spør etter dem). Men på Lawson/7-Eleven, Starbucks, fast food-kjeder og lignende er det lite som går i den retningen.

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden