God påske!

22. april 20145 kommentarer

Påsken 2014: Nattverdssamling 02

Påskeferie er et fremmedord i Japan. Det kristne påskebudskapet er også ukjent for de aller fleste. Men kirkas ansatte og medlemmer prøver, sammen med misjonærene, å gjøre noe med det siste.

Det er mye som skal skje på kort tid når alt må legges til helgene. For i ukedagene er det vanskelig å samle folk i kirkene. Japanerne er for travle til å kunne stille opp. Så på langfredag var første påskesamling i Kjærlighetskirken på Rokko Island, hvor vi som familie går og har oppgaver.

Ganske naturlig var det en nattverdsamling, men tidspunktet koliderte med ungdomsgruppen Teens, som har faste treffpunkt hver første og tredje fredag i måneden. Å lede dette arbeidet er en av mine arbeidsoppgaver nå. Flere som går på Teens vet lite om kristendommen, og for enkelte var påskas betydning for kirka helt ukjent.

Påsken 2014: Nattverdsamling

At kirka inviterte Teens til å bli med på nattverdssamlingen var derfor en litt blandet opplevelse. For selv om det var en høytidelig og fin samling, var det nok ganske fremmed med hele settingen for et par av de fremmøtte. At de samme ungdommene heller ikke kunne være med på selve nattverden – fordi man i Japan sier man bør være døpt for å gå til nattverd – ble etter mitt personlige syn uheldig. Men i samtaler etterpå var det ingen som uttrykte negative følelser på grunn av dette. Samlingen var likevel kjedeligere enn «vanlig» Teens, mente de, selv om vi sang en av lovsangene som brukes på Teens også.

Etter det lille, men viktige, måltidet dro vi i Teens ut på McDonald’s, og fikk i oss litt mer magafyll. På den måten fikk vi også snakket om det vi hadde vært med på, og hatt litt av det vanlige sosiale som Teens tilbyr til vanlig.

På søndag, første påskedag, var det både gudstjeneste, mat og uformell samling i etterkant. Kirkekoret, hvor Johanne er med, fremførte «And the Glory of The Lord» fra Händels «Messias», i tillegg til en japansk korsang. Johanne har sunget hele verket før, men den gangen i litt større dimensjoner, når Kongshaug Musikkgymnas hadde konsert i Nidarosdomen. Kunstene fra den gang satt ennå, og hun kunne derfor på stående fot hoppe fra sopran til alt da det viste seg å være frafall i altrekken. I tillegg til kordeltakelse sang og spilte vi som familie på samlingen etterpå. Andrea syntes det var mest interessant med mikrofonen pappa skulle bruke, men hun var også med framme ved flygelet.

Påsken 2014: Kirkekoret

Det var ikke tomt i kirka, selv om det kan se sånn ut på dette bildet. Men kirkekoret bestod av en god del av forsamlingen, og de satt alle langt fremme i kirkerommet.

Påsken 2014: Ukulele-gruppa

Det finnes også en ukulele-gruppe i kirka vår. De fremførte flere sanger og var med på å spre humør og stemning med sin uformelle stil.

Påsken 2014: Sang

Trekløveret Hauge i sving, selv om enkelte var litt rastløse.

Påsken 2014: Matbordet

Det mangler aldri på god mat når man samles til måltid i Japan. Denne søndagen hadde alle med noe hver, men det er heller ikke uvanlig å bestille «bento»-bokser fra en lokal takeout.

Også søndagen før, på palmesøndag, var det fullt hus i kirka. Da var søndagsskolen avlyst på grunn av familiegudstjeneste. Det er ikke ofte vi ser så mange mennesker i kirka som når det er slike gudstjenester. Jeg tenker ofte at vi kanskje bare burde hatt familiegudstjeneste hver søndag… men hvis det ble «normalen» så hadde vi vel fort mistet effekten som gjør at alle kommer.

Påsken 2014: Påskepynt

På konferansen før påske fikk Andrea hjelp av Hanna Emilie Urstad til å lage sin første påskepynt. I tillegg fikk vi et malt, hardkokt egg i hus. Det kan vel spises nå når påsken er over…?

For oss har påsken med andre ord vært arbeids-uke. Mandag andre påskedag var eneste dag vi tok oss fri. Slik blir det gjerne i dette arbeidet, men vi prøver å være flinke til å ta fri andre dager, siden helgene ofte er preget av jobb.

Kategori: Misjon i Japan
Tagget med:

Kommentarer (5)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Bård Hauge sier:

  Takk for fin rapport som vekker gode minner. Her i Norge har vi fridager i påska, men det betyr ikke at folk flest feirer kristen påske. I år har jeg faktisk tenkt at vi hadde fått mer konsentrasjon om påskebudskapet uten fridagene. Tanken er litt farget av at jeg i år var i USA fra 2. til 21. april og fikk være med på en fantastisk påskegudstjeneste 1. påskedag i Minneapolis. Fullsatt kirke kl 0800, 0930 og 1100, uten «norsk» påskeferie. Oppbyggelig!

  • Torgeir Hauge sier:

   Ikke helt utenkelig at du har et poeng, pappa. Skjønner turen har hatt sine høydepunkter – og kanskje tankevekkere. Men det ville nok ikke vært en enkel oppgave å avskaffe påskeferien i Norge. 😉 Selv har jeg i mange år savnet mer høytidsfølelse i påska. Det er vel bare jeg som kan gjøre noe med akkurat det…

 2. Reidun sier:

  Så gøy, Johanne, at du er med i kor 🙂 Og kjent stil foran mikrofonen der, Torgeir, hold godt fast! Det blir så fint å treffes snart..

 3. Paul Odland sier:

  Fine bilder og informativ tekst! Dilemmaene med (manglende)høytidsfølelse og -feiring – som kanskje ville vært annerledes uten fridagene!?? – er godt kjent også her på bjerget; ikke bare i påsken! Ellers godt at vi nå lever i påsketiden. Og ikke slik vi ofte snakket og skrev før, i tiden etter påske!

 4. Jolaug Odland sier:

  Innhaldsrik påskefeiring med litt av alt som høyrer med! Skulle gjerne høyrt ein snutt frå kyrkjekoret!

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden