Høstlig langtur på landet

17. november 20132 kommentarer

Høsttre

Forrige fredag måtte jeg kaste genseren mens jeg pakket i bilen før avreise i Kobe. Tre timer senere måtte jeg ikke bare ha genseren på igjen – da måtte jeg også finne frem vinterjakke og tjukke sokker. Vi hadde begitt oss ut på langtur, langt bort fra kjente og kjære Kobe.

Målet for reisen var Hiruzen, leirstedet som NLM og VJELK (Vest-Japan Evangelisk Lutherske Kirke) har i fjellene nordvest for Kobe. Leirstedet ligger skikkelig på landet, med fantastisk natur rundt. Et stykke opp i høyden ligger det, og på vinteren er det et populært skiområde. Snøen var ikke å se enda, annet enn på fjelltoppene rundt, men det var tydelig høst og – dessverre – mye regn mens vi var der. Noen trilleturer mellom bygene i høstfargene fikk vi likevel til.

Klikk på det store bildet for å gå videre til neste.

img_1295-medium
img_1302-medium
img_1301-medium
img_1303-medium
img_1307-medium
img_1311-medium
img_1315-medium
img_1316-medium
img_1317-medium
img_1318-medium
20131110081653
img_0871
img_0875
img_0876
img_1277-medium
img_1281-medium
img_1283-medium
img_1288-medium
img_1291-medium
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

Målet for turen var flerdelt. Søndag til mandag skulle misjonærene tilknyttet NLM, FLOM (Finnland) og SIK (Island) møtes for å høre på og samtale med prest og pastoralklinisk veileder Arne Børresen. Fra mandag til onsdag var det sceneskifte til VJELKs arbeidermøte. Også der var Arne Børresen gjest, og foreleste om sitt hjertebarn; Arbeidsveiledning (ABV). Som første land utenfor Norge ble konseptet presentert for den japanske kirken, med et åpent tilbud om å jobbe frem ABV også her. Interessant å høre diskusjonen i etterkant, for kulturelle forskjeller bringer kanskje ulike problemstillinger i Norge og i Japan.

LES MER:

Vi valgte å reise opp allerede fredag, for å få litt fritid og ro før programmet startet. Familien Nygaard gjorde det samme, og planen var at familien Leirvik også skulle komme. På grunn av sykdom ble sistnevnte hjemme, men en slik småbarnsfamilie-tur til Hiruzen skal vi nok gjenta. Det var fint å skape rom og tid for de små barna til å kunne leke sammnen, og for oss voksne er det fint å kunne sitte og prate litt på kvelden, etter at ungene har lagt seg. Når alle bor under samme tak får man endelig anledning til det.

For Andrea var det ganske nytt å sove andre steder enn hjemme i sin egen trygge, gode seng i Kobe. Vi har kjøpt en reiseseng, men det tar tid å venne seg til nye sovesteder. I tillegg merker hun kanskje – som oss andre byfolk – at det er veldig, veldig stille og mørkt på landet. Noen urolige netter ble det, i hvert fall, men gradvis ble de roligere og bedre for oss alle.

Kurayoshi
På lørdagen, mens Nygaard tok fjellturen opp til Daisen, dro vi tre ned fra Hiruzen til småbyen Kurayoshi. 45 minutters kjøring fra leirstedet, og her bodde Torgeir i 4 år da han var liten. Foreldrene hadde ansvar i VJELK-kirken der, og fremdeles snakker menigheten om hvor fint det var på 80-tallet, når Hauge-sensei var med og la grunnlaget for arbeidet som drives også i dag. Kirkebygget er det samme som den gang (egentlig er det bare et vanlig bolighus), men de har gjort en flott innsats for å gjøre stedet fint og innbydende.

Kurayoshi webkomite

Kurayoshitur høsten 2013

Grunnen til at vi tok turen dit denne gangen, var at kirka ønsker å nå ut til folk i Kurayoshi gjennom internett. Til i dag har de ikke hatt noen nettside for kirken, men med flere ressursfolk i menigheten ønsker de nå å gjøre en jobb for å være til stede der folk går for å søke. Det er ikke mange andre kristne tilbud i Kurayoshi, og menigheten ser det som sitt ansvar å være mer til stede. Det var et positivt møte, hvor en tidsplan for lansering av nettsider ble lagt, og en egen nettkomite ble valgt ut.

Yonago
Yonago kirke

En time i en annen retning fra Hiruzen ligger byen Yonago. Selv om det bor over 150.000 der, er det ikke regnet som noen stor by i Japan. Vi reiste dit på gudstjeneste søndag formiddag, og møtte en kirke som opplevdes som veldig utypisk VJELK. For oss personlig var det en positiv overraskelse, for VJELK-kirkene oppleves i stor grad som stive og trauste i form og uttrykk. Yonago er en av få kirker som har et fruktbart barne- og ungdomsarbeid, og for to år siden bygde de nytt, moderne kirkebygg. Både bygningsmessig og i gudstjenesteform følte vi det var som å komme inn i en frimenighet eller NLM-byforsamling i Norge. Matsumura-sensei, som er prest i Yonago, er også president i VJELK. Spørsmålet er om han får tid og innflytelse nok til å påvirke de andre 40 kirkene før neste president tar over. Personlig tror vi mange har mye å lære av Yonago.

Så, med fem netter «på leir» og med masse folk, lyd og program dagen lang, var det deilig å reise hjem igjen. Andrea var i hundre den kvelden når hun fikk være på lekematten sin med hele lekekassen strødd rundt seg. Det er tydelig (og helt naturlig, selvsagt) at dette er hjemme for henne. Tilbake i Kobe var det tydelig at høsten har kommet for fullt. Også her er det sterke høstfarger og kjølig luft. Dermed er vinterdynene fra IKEA funnet fram, og vi tenker at nå nærmer det seg faktisk jul. Vi har med andre ord mye å glede oss til i tiden som kommer.

Kategori: Misjon i JapanOmgivelser i JapanOss i Japan
Tagget med:

Kommentarer (2)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Jolaug Odland sier:

  Takk Torgeir!
  Innlegget ga oss eit godt bilete av kva opphaldet på Hiruzen inneheldt,
  både for små og store. Interessant!
  Men å eta med pinner venstrehendt er vel for vidarekomne?

 2. Bård Hauge sier:

  Flott rapport med fine folk og nydelige høstfarger! Kjekt å høre at de fremdeles husker oss i Kurayoshi. Vi har mange gode minner derfra.
  Til Jolaug: Du må ha svart belte i pinnespising for å kunne gjøre det med venstre hånd.

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden