Medieuke: Innfødt eller immigrant

30. november 20121 kommentar

Det har vært veldig interessant på jobb den siste tiden. Vi har hatt besøk fra Asbjørn Kvalbein, som er webpastor i Norea Mediemisjon. Det har gitt unike muligheter til samtale om veien videre for mediearbeidet til WJELC.

I Japan spiller hierarki en viktig rolle. Av og til kan man få inntrykk av at hvem som snakker betyr mer enn hva som faktisk blir sagt. Alder er viktig i dette hierarkiet. Autoritet får man med alderen. Selvsagt er ikke dette fullt så kategorisk, og det er flere ting som spiller inn. Men å få besøk fra Norge av Asbjørn, som per definisjon er pensjonist av den aktive sorten, og som i tillegg representerer Norea og NLM; ja, det gir tyngde i samtalene her i landet.

I en kultur hvor det kan være litt utfordrende å komme til orde med nye visjoner og endring av det etablerte, gav besøket fra Norge en gyllen mulighet til nettopp dette. Sammen med Dagfinn Solheim, som er stedlig representant for NLM, og meg selv fikk vi møte både enkeltpersoner, diverse komiteer og utvalg, i tillegg til å samle sentrale ledere i kirken til medieseminarer. Disse tingene er ikke alltid bare-bare å få til, uten at man har en «god grunn» til det.

INTERVJU

  • Klikk på «play» og hør intervju med Asbjørn Kvalbein

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Personlig var det også flott å få prate med Asbjørn. Han er bemerkelsesverdig oppdatert på dagens medier, og har klar og moderne forståelse og tanker om hvordan man kan bruke dette i kristent arbeid og misjon. «Det handler om kommunikasjon,» som Asbjørn sier. Og på det området har han en klarsynthet som selv mange unge mennesker kan mangle.

En av de første dagene Asbjørn var til stede, samlet man en god gruppe mennesker til foredrag med professor Shujiro Sumikawa. Han refererte til en bok som omtaler alle digitale mediebrukere som enten innfødte eller immigranter. De som er fra rundt 30 år og nedover, og som har vokst opp med det digitale som en integrert del av livet, er innfødte, mens de over, som har måttet lære seg å bruke og følge utviklingen, defineres som immigranter.

Disse ordene skulle vise seg å bli sentrale i møtene og samlingene vi hadde de neste dagene.

LES OGSÅ

Japan utfordres, som kjent, av en eldrebølge. Dette preger også kirkene og de andre religionene i landet. Gjennomsnittsalderen er svært høy i mange kirkerom, og unge mennesker er mer eller mindre fraværende. Grunnene er nok mange, men resultatet blir en kirke kun bestående av digitale immigranter. Å følge med i tiden kan dermed bli hardt, og selv om man flere steder ønsker å ta i bruk nye medier og metoder, har man gjerne ikke mennesker med kunnskap til å gjennomføre dette.

Spørsmålet blir dermed: Hvordan kan vi lage strukturer og modeller som kan bli til hjelp i arbeidet?

Landskapet i WJELC er i endring. Det tradisjonelle radioarbeidet som har gått jevnt og relativt uforandret i årtier sliter med høye sendekostnader og lite sendetid. At arbeidet har vært – og fremdeles er – viktig for å nå ut til mennesker er det ingen tvil om. Men klimaet nå taler for at man utvikler dette arbeidet, og løfter det opp i en ny tid. Et mediesenter ser ut til å kunne ta form.

SE OGSÅ

  • Asbjørn Kvalbeins nettressurser, samlet på en adresse: webpastoren.no.

Fremdeles er det mange detaljer som må på plass. Hva dette mediesenteret skal være, og hvor man skal satse, ligger fremdeles i støpeskjeen. Man trenger unge mennesker som kan utdannes innen media og drive arbeidet videre. Men hvor kan man hente disse menneskene fra, når de ikke går i kirken i utgangspunktet? Her henger ting sammen, og man må gjennom multimedia skape et interessant kirkerom for ungdom, som igjen kan bli med på å utvikle mediesenteret som en ressurs for kirkerommet. Å finne ut hvor spiralen kan starte – det er egentlig problemet nå.

Et sted arbeidet likevel kan begynne allerede, er ved å lage nye nettsider for organisasjonen. Med 42 kirker, flere skoler, barnehager og et leirsted, er det et stor jobb å få samlet disse under en og samme paraply. Å bygge identitetsfølelse gjennom et felles, men fleksibelt, uttrykk på nett er viktig og langsiktig satsing. Et mediesenter må være plogspissen i dette arbeidet, og fungere som både leverandør og support for driften.

Mange har ideer og ønsker. Det kommer tydelig fram i samtaler. Men kunnskap rundt feltet, samt mangel på både tid og penger gjør at tankene ikke blir realisert. Dette ønsker vi nå å gjøre noe med. Når et mediesenter får etablert seg som en ressurs inn mot kirkene, kan man deretter jobbe videre med å etablere utadrettet virksomhet på nettet.

Internett er verden i kompakt format. Der kan man potensielt møte alle japanere. Dørene står åpne i Japan, selv om man gjerne må stå og bukke litt lenge før man går gjennom dem. Tålmodighet og litt forsiktige forsøk på å trå over dørstokken vil forhåpentligvis åpenbare et stort rom, fullt av mennesker som ønsker det nye velkommen.

BØNNEEMNER

  • Be om at mediearbeidet i Japan får vokse og bli til en ressurs for den japanske kirke.
  • Be om vekkelse i Japan, og at ungdom må finne veien til kirken.
  • Be om raushet fra de som er «digitale immigranter», slik at kirkerommet kan åpnes for de «innfødte».
  • Be om at strategiarbeidet videre må være preget av god tone og vennskapelighet.
  • Be om visdom for oss som kommer fra en annen kultur til å trå i riktig tid over dørstokkene.

Kategori: Misjon i Japan
Tagget med:

Kommentarer (1)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

  1. Jolaug sier:

    Informativt om kva de de er opptatt av og arbeider med! Så bra å få Asbjørn K til Japan! Han har fortsatt mykje å bidra med. Ein utruleg oppdatert pensjonist med brei erfaring!

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden