Tsunamivarsling på tv

8. desember 20120 kommentarer

Som norske aviser også skrev om, så var det et ganske kraftig jordskjelv her i går ettermiddag. Skjelvets episenter lå godt uti havet, og så langt som ti kilometer ned i jorda. Skjelvet kunne likevel merkes godt mange steder, blant annet i Tokyo. I Kobe kjente vi ingenting.

Men jeg tenkte å vise hvordan de varsler folk om jordskjelv og tsunami her i landet. For på begge NHK-kanalene (tilsvarende NRK) gikk de raskt over fra vanlige programposter til det videoen over viser.

Med fargeindikator viser de hvor risikoen for tsunami er størst, og ellers på skjermen er det informasjon om når bølgen vil kunne slå inn i ulike deler langs kysten, samt hvor høy bølgen sannsynligvis er.

Kommentatoren gjentar om og om igjen at folk må søke tilflukt på høye steder, og varsle mennesker de møter langs veien. Folk blir minnet om katastrofen for halvannet år siden, og blir bedt om å ta dette på alvor.

Bølgen som var varslet i går var ikke beregnet å være høyere enn 1 meter, men på tv minnet de om at dette kan være nok til å dra mennesker til havs, for det er store krefter i sving.

Etter godt og vel to timer ble tsunamivarselet trukket tilbake. Her i landet tar de naturkreftene på alvor. Det er nok ikke siste gang vi får se varslinger av denne typen.

Kategori: Natur i Japan
Tagget med:

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden