Om Japan

Innleggene og videoene våre presenterer mange ulike sider av japansk kultur, folk og liv. Likevel kan det være greit med en enkel, grunnleggende faktaside som sier noe om landet. Informasjonen på denne siden bygger på egen kunnskap, samt informasjon fra den norske Wikipedia-siden om Japan.

TIPS

  • Klikk på bildene for å se større versjoner og utsnitt
  • Les mer på Wikipedia
  • Søk på Japan i Google. Det finnes mye interessant der ute, både tekst og bilder.
    Noe er på norsk, men på engelsk finner du enda mer

Navnet Japan, eller Nippon som japanerne selv sier, betyr bokstavelig solens opphav, og kalles derfor Soloppgangens land. Landet består av mange øyer – hvor vi har 4 store «hovedøyer». Japan er i areal litt større enn Norge (377 835 kvkm mot 323 802 kvkm), men huser over 127 millioner mennesker. Hovedstaden Tokyo regnes av mange som verdens største by – og en lekeplass for arkitekter. Landet er fullt av kontraster, hvor tradisjon går hånd i hånd med nyvinning.

Hovedreligionene i Japan er Shintoisme og Buddhisme. Førstnevnte er en samlebetegnelse på den mytologi som fantes i landet før Buddhismen kom fra Kina. Det er en panteistisk religion, med stort fokus på åndeverden – både i naturen og fra forfedre. All natur har ånd, og er en del av gudeverdenen. Under 1 prosent av Japans befolkning regnes i dag som kristne. Det ligger store forvetninger fra familie om å videreføre en god fedreånds-dyrkelse.

Japan har en lang historie, som spenner seg over mange kriger og tidsepoker. Samuraitiden med dens krigere og ninjaer er gjerne mest kjent for nordmenn – i tillegg til landets hardnakkede kriging under 2. verdenskrig, som endte med de aliertes atombombing av Hiroshima og Nagasaki i 1945. Å besøke fredsparken og atombomemuseet i Hiroshima gir sterke inntrykk. I dag finnes det store miljø i disse byene som jobber for en atomvåpenfri verden.

Japanere regnes som svært høflige, og setter både famlie- og bedriftsæren høyt. De er vennlige og serviceinnstilte, men gjerne vanskelige å komme tett innpå. Å være turist i Japan er både trygt og greit – til tross for dårlig engelskkunnskap hos befolkningen. God mat som passer de fleste europeere, og gode reise- og shoppingmuligheter gjør at det er et godt land å være turist i. Man legger dessuten tydelig merke til hvor rent og godt disiplinert og organisert alt er – selv i storbyene.

Japan er et vulkanland, og ligger i et jordskjelvutsatt område. Forholdsreglene er derfor mange, og fokuset på sikkerhet stor. Klimaet varierer i ulike deler av landet, men om sommeren er det stort sett svært varmt. Regntiden i juni/juli kommer med stor luftfuktighet, og japanerne selv synes utlendinger er rare som kommer reisende på akkurat denne varmeste perioden.

Til toppen av siden