Vekket av jordskjelv

13. april 20136 kommentarer

Jordskjelv

Klokka 05:33 i dag bråvåknet vi av det vi vet kan komme i Japan; jordskjelv. Med hjertebank, adrenalinkick og alle sanser skjerpet ble vi liggende i sengen mens det hele pågikk. Se også video nederst i saken.

Skjelvet var sterkt, og varte sannsynligvis i 10-15 sekunder. Litt vanskelig å si i etterkant, siden man våkner av det hele. Men mennesker som har bodd i Japan i over ti år beskriver det som sitt sterkeste jordskjelv. Rapportene sier at dette er det sterkeste skjelvet i området siden det store Hanshin-skjelvet i 1995. Skadene er ikke store, og ingen mennesker har mistet livet. Dette var tross alt et skjelv på styrke med det de er forberedt på her i landet.

SE KART

Senteret for skjelvet lå på øya Awaji, samme sted som det Hanshin-jordskjelvet i 1995 hadde sitt sentra. Det lå kun 10-15 kilometer under overflaten, og hadde en styrke på 6 på den japanske skalaen (engelsk Wikipedia). Hos oss var den 4.

LES OGSÅ

Vi vet ikke helt om det var selve skjelvet, eller ulingen fra mobilalarmene som vekket oss. Sannsynligvis satte alarmene i noen sekunder før skjelvet faktisk slo inn. Det er så langt man har kommet innen jorskjelvvarsling, og det sier noe om hvor vanskelig det er å forberede seg på disse naturkreftene.

Bildet under viser varslingsskjermen på mobilen. «Et stort skjelv er på vei, søk tilflukt,» står det.
Jordskjelvvarsling

Vi har det bra, selv om vi var ganske skjelvne rett etterpå. Men etter å ha snakket sammen en stund fikk vi faktisk sove et par timer til. Og livet i Japan går helt sin vanlige gang. Utpå formiddagen våknet vi igjen, men denne gangen av hagearbeidere utenfor vinduet vårt.

Etter en liten runde i huset, fant vi raskt ut at ikke noe var ødelagt. Enkelte ting hadde flyttet godt på seg, men det er jo en selvfølge. Eneste «tapet» vårt kan du se i følgende video.

Kategori: Natur i JapanOss i Japan
Tagget med:

Kommentarer (6)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

 1. Reidun sier:

  Fytti, for en SPENNING! Det var dagens latter 🙂 (Du har alltid likt deg foran kamera, Torgeir 🙂 hehe)

 2. Jolaug Odland sier:

  Oi! Så fekk de prøva det og! Det må ha vore ein sterk opplevelse.De veit jo aldri omfanget av skjelvet mens det står på.
  Godt gjort å få sova etterpå! Kanskje verre for oss å høyra om!

 3. Bård Hauge sier:

  Et jordskjelv av denne størrelse vekker skremmende minner. Vi takker for at det høres ut til å ha gått bra med dere alle tre.

 4. Astrid Hauge sier:

  Huff og huff! Dette vekket minner. Godt at alt er vel med dere.

 5. Paul Odland sier:

  Tittet så vidt i papirutgaven av VG i dag; og de meldte om to nye (forholdsvis) små skjelv utenfor Tokyo; i går norsk tid!? Liker ikke helt slike meldinger….

  • Torgeir Hauge sier:

   Erfaringen viser at det er veldig tilfeldig hva som når de norske nyhetene. Skjelvet som var her var det sterkeste i området siden 1995, men ble ikke nevnt noe sted, mens det noen ganger slås stort opp med småskjelv.

   Tror det kommer an på hvor skjelvene er, pluss om det sendes ut tsunamivarsel eller ikke. Tilgangen på andre nyheter spiller vel også en rolle.

   Det er jo daglige skjelv som registreres her i landet, men vi merker ikke så ofte veldig mye til dem.

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden