Vårjevndøgn med røkelse og tur til landet

20. mars 20135 kommentarer

WJELCs årsmøte

Vårjevndøgn er offentlig fridag i Japan. Denne dagen, hvor det er like lenge lyst som mørkt, er en viktig dag her i landet, religiøst sett.

Man ligger ikke på latsiden, selv om dagen er definert som fri. Av kirken brukes den til årsmøte. I går ettermiddag møttes ansatte og representanter for WJELCs 42 kirker til et konferansested i Fukuwatari. Slik får man halvannen arbeidsdag med stramt møteprogram, men også mulighet for sosial prat.

Selv fikk jeg del-fri fra årsmøtet, siden fruens termin nærmer seg så smått. Greit å ikke være for lenge (såpass langt) borte. Derfor dro jeg opp på egen hånd i dag tidlig, med Shinkansen (lyntog), og deretter lokaltog. Selv inkludert togbytte og litt venting på stasjonen, var 170 kilometer unnagjort på godt og vel halvannen time. Hjemturen med bil tok betraktelig lenger tid.

Saken fortsetter under bildet
Shinkansen

På årsmøtet ble Mathias og jeg presentert som nye arbeidere. Mathias har vært her i to år, og er nå ferdig med språkskolen. Fra april begynner han å undervise ved det teologiske seminaret i Kobe, i tillegg til å være stasjonert i Seishin kirke. Selv har jeg vært definert med 50% språkstudier og 50% jobb til nå, men skal heretter jobbe fulltid.

Saken fortsetter under bildet
Fukuwatani

Fukuwatari er virkelig på landet. På stasjonen var det togføreren selv som stilte seg opp og samlet sammen billettene når vi gikk av. En ubetjent stasjon, med andre ord, i hvert fall i det øyeblikket. Jeg ruslet opp til konferansestedet, og gikk gjennom rolige smågater. Lokale eldre, som var ute på tur, hilste alle på fremmedkaren med bukk.

Saken fortsetter under bildet
Gravplass 01

Men ellers er vårjevndøgn, som nevnt, en viktig dag for japanere, og da i en religiøs kontekst. Dette kommer til uttrykk på gravstedene. For allerede tidlig i dag, når jeg gikk til togstasjonen, var det stor aktivitet på det lokale gravstedet.

Der ble det ryddet rundt gravene, rengjort og pyntet med blomster og røkelse. Lukten fra sistnevnte kjente jeg lang vei. For meg er lukten av røkelse tett knyttet til templer og Østens religiøse liv.

Shintoistisk tradisjon tilsier at på vår- og høstjevndøgn er de levendes og de dødes verdener på sitt nærmeste. Det er derfor en dag for å kommunisere med sine avdøde, og stelle ekstra for dem. At det er vår blir jo også en ekstra motivasjon for å rydde og pynte. Men alvoret i å holde seg inne med de avdødes ånder er absolutt tilstede i japaneres hverdag.

Saken fortsetter under bildet
Terrassen 02

Vi har også pyntet med blomster i det siste, men i en litt annen kontekst. I Japan er det vår nå, siden man fra mars går over i vårmånedene. Været kan selvsagt variere en del, og i dag har det regnet. Vi har likevel begynt å få litt mildere vær nå, og det er sjeldnere og sjeldnere bruk for varmeovn.. Flere dager har vi spist lunsj på terrassen, og vi har begge to brukt tid på å fiffe opp det lille utearealet vi har.

Snart blomstrer også sakuraen rundt omkring, og vi kjenner våren virkelig er på vei – med alt vi venter på.

Kategori: Misjon i JapanReligion i Japan
Tagget med:

Kommentarer (5)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

Sider som linker til dette innlegget

 1. En kikk inn på badet - Japanliv : Japanliv | 27. mars 2014
 1. Bård Hauge sier:

  Flott rapport, Torgeir. Lykke til i full stilling!

 2. Reidun sier:

  Koselige bilder fra «landet». Nyt våren 🙂

 3. Paul Odland sier:

  Hadde det hjulpe, skulle me sanneleg ha markert vårjamdøger her også; for her sit frost og vinter i som om det var arktiske strok! Bøndene tek til å fortvila, for våronna synest endalaust langt unna! Lunsj på terrassen høyrest for oss ut som ein draum, slik stoda er no!

 4. Jolaug Odland sier:

  Snømannen i skulegarden på Vigrestad har stått i mange veker. Ser ikkje at han minkar heller.Det seier vel litt.
  Men om nokre veker håper me at me og kan begynna å snu på nokre torver utanfor huset og få til ein liten hage. Storleiken er absolutt overkomeleg. Og eg kunne gjerne tenkt meg slike fargerike primulaer som de allerede har planta ut. Nyt det!

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden