Moro med bilskilt

17. mars 20144 kommentarer

Tall er så utrolig mye mer enn man gjerne skulle tro. Her i Japan er betydningen av tall kjempeviktig. Et av stedene det kommer fram er på bilskiltene. For de har adoptert tanken fra USA, hvor telefonnumre og bilskilt gjerne settes sammen slik at de kan uttales til et ord. Når man står og venter på grønt lys, eller man triller på en soveklar unge i et parkeringshus – da er det moro å se hva bilene rundt prøver å si.

Biler er status i Japan. Derfor er det veldig mange nye biler på veiene, og de er stort sett så rene at de blinker – alltid. Noen pynter dashbordet og andre steder på bilen. Mens andre prøver å finne på noe lurt med bilskiltet sitt.

Japanske bilskilt er bygd opp slik: Først står byen hvor bilen er registrert. Deretter et tresifret, tilfeldig(?) nummer, et bokstavtegn og deretter fire, store tall. Det er disse siste man kan være med å påvirke. For 5.000 yen (250 kroner) kan man be om å få en bestemt tallrekke. Er det flere som ønsker samme skilt trekker man lodd. Noen tall er ekstra populære. 8 er for eksempel et lykketall, og derfor vanskelig å få fatt på. Når man i tillegg uttaler 88 som «haha», noe som betyr «mor» – så skjønner man at dette kan være poppis.

Det kan jo også være tallkombinasjoner man helst ikke bil ha. For eksempel 42-19 kan uttales «shi-ni-i-ku», noe som betyr «jeg drar for å dø». Morsomt? Ja. Men for overtroiske japanere ligger det også litt alvor i dette. Under presenterer jeg noen bilder jeg har tatt det siste året. Og dette er bare en liten flik.

Bilskilt: 86 - haro

Leses: Ha-ro, betyr: «Hello» på japanglish

Bilskilt: 16-39 - Iro-sankyu

Leses: Iro-sankyu, betyr: iro=farge, sankyu=»thank you» på japanglish. Takk for fargen?

Bilskilt: 77-88 - chichi-haha

Leses: Chichi-haha, betyr: far og mor

Bilskilt: 3-16 - Johannes 3.16?

Jeg vet ikke hvem sin bil dette er, men kan det være en kristen person?
Referansen til Johannes 3:16 er i hvert fall mulig

Bilskilt: 88-88 - haha-haha

Leses: Haha-haha, betyr: mor, mor. Noen som har et morskompleks?
Som sagt, så er åtte et lykketall også.

Bilskilt: 19-19 - iku-iku

Leses: Iku-iku, betyr: Kommer, kommer. En som har det travelt på veien?

Bilskilt: 87-87 - hana-hana

Leses: Hana-hana, betyr: Blomst, blomst

Bilskilt: 19-54 - Aotani kirke

Til slutt skal vi se at det ikke bare er til morsomme ordspill dette brukes.
Denne bilen tilhører Aotani menighet. Og menigheten ble grunnlagt i 1954.

Kategori: Transport i Japan
Tagget med:

Kommentarer (4)

Tilbakesporing av URL | RSS-feed for kommentarer

  1. Det morsomme med japansk tallek er at dette også benyttes aktivt blant skoleelever for å pugge f.eks. historie. Jeg tror de fleste japanere er kjent med huskeregelen «Ii kuni tsukurou» («let’s build a good country») for å huske årstallet 1192 (i-i-ku-ni), året da Kamakura-shogunatet (det første shogunat) ble opprettet.

  2. Paul Odland sier:

    Ny flott kultur-leksjon!

  3. Bård Hauge sier:

    Veldig bra! Ta gjerne flere bilder og gi oss en ny leksjon. Jeg har hørt at Ingebjørg skal være god på slike finurligheter. Fikk jammen lyst på en Japan-tur igjen.

Legg igjen en kommentar

Til toppen av siden